Powernaps voor Honden:
Het Belang van Rust voor een Gezond Brein.
Ons Team in het Rhodesian Ridgeback center, krijgt regelmatig vragen over het belang van rust bij deze honden. We willen graag uitleggen waarom rust zo cruciaal is en hoe honden die rust ervaren.
Allereerst is het belangrijk om een diepe connectie en respect voor je hond te ontwikkelen. De Rhodesian Ridgeback is een oerhond – ik benadruk dit keer op keer. Zijn natuurlijke gedrag zal altijd de boventoon voeren in zijn brein. Deze hond heeft een stabiel en uniek karakter, en dat moeten wij als mensen respecteren. We willen natuurlijk liefdevol met onze honden omgaan en ervoor zorgen dat ze de beste versie van zichzelf zijn, waarbij we hun welzijn vooropstellen.🍀
In onze “run-race” maatschappij nemen we echter vaak niet de tijd om stil te staan bij wat een hond werkelijk nodig heeft. Geduld en aandacht om te observeren welke signalen een hond geeft, ontbreken vaak. We vergeten soms te begrijpen wat onze hond probeert te communiceren, wat kan leiden tot misverstanden en zelfs frustratie.
Een hond verwerkt de wereld primair via geur, gevolgd door geluiden, vocalisaties en als laatste door visuele waarnemingen. Wanneer er spanningen ontstaan in de communicatie, kan dit leiden tot overprikkeling. Dit kan zowel door jou als baasje komen, wanneer je zelf overprikkeld bent, of door de omgeving. Dit fenomeen noemen we in de volksmond “stress.”
Is stress slecht? Nee, stress is niet altijd slecht. Als het in doseringen komt en de hond zichzelf kan kalmeren, kan hij prima herstellen van een stressvolle situatie. Er is echter ook introverte stress, waarbij de signalen zo subtiel zijn dat ze moeilijk te herkennen zijn.
Wat is hier belangrijk? Het bieden van rust aan je hond. Rust is de sleutel tot herstel. In rust kan een hond powernaps doen, dagdromen, of gewoon even tot zichzelf komen. Dit is essentieel in onze drukke gezinnen en levensstijlen. Het is belangrijk om de signalen van je hond te herkennen en hem de tijd te gunnen om zijn brein te resetten. Dit helpt hem om prikkels te verwerken en te plaatsen.
Op deze manier kan een hond, wanneer hij opnieuw in een prikkelde situatie komt, beter reageren. Hij zal wellicht nog steeds geprikkeld worden, maar hij raakt niet overprikkeld. Dit is een fundamenteel deel van sociaal gedrag en welzijn.
🍀🍀🍀
Dagdromen en Powernaps:
Zo Help Je Je Hond Ontspannen…
Dagdromen en Powernaps: Hoe ziet dat er nu eigenlijk uit?
Wanneer honden in een staat van lage energie verkeren, lijken ze te slenteren zoals een schildpad, langzaam door het huis. Soms stoppen ze op een plek, bijvoorbeeld in de zon, en staren naar buiten, in het niets. Dat is wat we ‘dagdromen’ noemen.
Als een hond met zijn kop laag door het huis loopt en een plekje zoekt om te rusten, is hij vaak bezig met een powernap of reset. Dit gedrag treedt meestal op na een gebeurtenis die overprikkeling heeft veroorzaakt. Je kunt dit herkennen aan voorafgaande signalen zoals niezen, schudden, of het plotseling beginnen te snuffelen aan de grond of een object.
Deze signalen zijn de meest voorkomende, maar er zijn er nog veel meer. Mijn slogan is altijd: “Een Ridgeback is een beetje paranormaal begaafd.” Dit komt door hun gevoeligheid en intelligentie. Ze voelen onze emoties, de energie in ons huis, en zelfs de trillingen in de omgeving waar we wandelen, wat soms leidt tot overprikkeling.
Hoe verwerken ze die overprikkeling?
Ze beginnen met kalmerende signalen en gaan daarna rusten. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:
– Rustig zitten zoals een zwaan, met half gesloten ogen, licht naar voren gebogen en soms bijna omvallend.
– Gewoon ergens staan, met hun rug naar ons gekeerd, in een ontspannen houding.
– Liggen op hun kussen, dekentje of in hun bench, om in slaap te vallen.
– Of gewoon staren in de verte, met open ogen, liggend of staand. De houding tijdens het dagdromen maakt niet zoveel uit.
Als reset echt nodig is, kruipen ze soms naar een veilige plek die voor hen speciaal is, zoals een hoekje in huis waar ze zich veilig voelen.
Wanneer ze aan de riem lopen.
Kunnen ze zich ook “resetten” door hun lichaam weg te draaien van de prikkel, met hun hoofd laag, ergens te snuffelen, te geeuwen of te hijgen, zelfs als het niet warm is buiten.
Als ze tijdens een wandeling of in de tuin water vinden, drinken ze niet alleen vanwege dorst, maar om hun tong af te koelen. Dit helpt hen beter met de prikkels om te gaan.
Deze zijn slechts enkele voorbeelden, maar er zijn nog veel meer signalen die honden gebruiken om te resetten. Afhankelijk van de situatie passen ze hun signalen telkens weer aan.
Hoe kunnen we onze hond helpen?
1.Leren herkennen van signalen!
Het begint allemaal met het leren begrijpen van de signalen die je hond afgeeft. Misschien is onze *Hondentaal Cursus* iets voor jou. Deze cursus kan je helpen om meer inzicht te krijgen in hoe je hond communiceert en wat hij van jou nodig heeft. Carinne en ik hebben hier 7 jaar hard aan gewerkt, en zij is de gastvrouw van de cursus. (Zie hieronder voor meer informatie.)
2. Laat je hond met rust wanneer hij rust.
Of je hond nu op de bank, in zijn mand of op de vloer ligt, het is cruciaal om hem tijdens zijn rust niet te storen. Deze power-naps zijn nodig om zijn brein te laten herstellen. Wanneer hij klaar is, zal hij vanzelf weer melden. Dit geldt ook voor je kinderen: leer hen hoe belangrijk het is om de hond tijdens rustmomenten met rust te laten. Zelfs wanneer je net thuiskomt van werk of voor het slapengaan, is het niet verstandig om je hond te storen met knuffels of kusjes. Dit kan namelijk leiden tot een slechte band met je hond, en zelfs ongelukken en conflicten komen.
3. Laat je hond naar jou komen.
Een belangrijke regel: ga nooit zelf naar je hond, zelfs niet als het maar een stap is. Laat altijd je hond naar jou komen. Dit helpt niet alleen om wederzijds respect te bevorderen, maar voorkomt ook dat je onbedoeld spanning creëert in de interactie.
SAMEN WERKEN AAN ….
“DE BESTE HOND VAN HEEL DE WERELD…”
🥇🏆🏵️